%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b12

Ορεινή Ναυπακτία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μόλις 40km από την Ναύπακτο ο επισκέπτης αφήνεται στην ιδιαιτερότητα της Ορεινής Ναυπακτίας. Χωριά βυθισμένα στα έλατα. Ιστορικά σηματοδοτημένα μονοπάτια μέσα σε δάση, πλούσια χλωρίδα με ιδιαίτερη ποικιλία σε βότανα και αρωματικά φυτά, ποτάμια, καταρράκτες και λίμνες, τι άλλο να ζητήσει κάποιος; Ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που… απογειώνεται μόλις τα χιόνια πέσουν, σκεπάσουν τις στέγες και στολίσουν το σκηνικό. Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ιδανική για όσους αγαπούν τις εναλλακτικές δραστηριότητες (rafting, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, ορειβασία, διαδρομές 4x4).

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Βαράσοβα

pol-spilaio-varasova6

Κατά τους αρχαίους χρόνους η Βαράσοβα – ένα φυσικό οχυρό απέναντι στους θαλασσινούς επιδρομείς – χρησιμοποιήθηκε σαν επίνειο της αρχαίας Καληδονίας. Η Ομηρική πόλη Χαλκία ή Χαλκίς ήταν κτισμένη σ’ έναν αυχένα πάνω από το λιμανάκι, δυτικά της Κάτω Βασιλικής.

Κατά τον 9ο – 12ο αιώνα μ.Χ. η απόκρημνη Βαράσοβα προσελκύει αναχωρητές, οι οποίοι ιδρύουν μια μικρή ασκητική πολιτεία, μικρογραφία του Αγίου Όρους.
Ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι εκκλησίες, οι μονές και τα ασκηταριά της εποχής του Βυζαντίου που αναπτύχθηκαν στις δυσπρόσιτες πλαγιές της Βαράσοβας σήμερα είναι όλα ερειπωμένα. Τα εναπομείναντα όμως στοιχεία αποδεικνύουν τη δύναμη της μοναστικής ζωής στο βουνό. Τα σημαντικότερα δείγματα είναι:
Δυτικά της Κάτω Βασιλικής, σε χαμηλό λοφίσκο κοντά στο χωριό, νοτιοανατολικά της Βαράσοβας, υψώνονται τα ερείπια Βυζαντινού ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο. Ο ναός είναι του 11ου αι. και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Σχεδιασμένος με έντονη την αίσθηση της ισορροπίας και κατασκευασμένος με επιμέλεια και καλαισθησία, διατηρεί μέχρι σήμερα, μέσα από τα ερείπια του, την αρμονική σύνδεση γραμμών, γωνιών και τόξων. Λόγω της επιβλητικής δόμησης και του μεγάλου μεγέθους φαίνεται να ήταν πνευματικό και καθοδηγητικό κέντρο της περιοχής. Στη νότια απόκρημνη πλευρά της Βαράσοβας σε υψόμετρο 80 μ. περίπου από τη θάλασσα ανοίγεται ευρύχωρο βραχοσκεπές σπήλαιο στο εσωτερικό του οποίου σώζονται ερείπια βυζαντινού οργανωμένου ασκητικού συγκροτήματος αφιερωμένου στον Άγιο Νικόλαο.

Το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου δυτικά του χωριού Κάτω Βασιλική παρόλο ότι βρίσκεται σε ερειπιώδη κατάσταση, εντυπωσιάζει με την οργάνωση που φαίνεται ότι διέθετε και το φρουριακό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι σώζεται σημαντικό μέρος από το ναό και σε ικανοποιητική κατάσταση η δεξαμενή, δείχνει, πως το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε πολύ αργά. Εκείνο που κάνει το μνημείο μοναδικό, όμως, είναι η ύπαρξη εγκλείστρας. Πρόκειται για ένα μικρό σπήλαιο πάνω από το μεγάλο, σε ύψος 10 μ., όπου ανέβαινε ο «έγκλειστος», μέσω μιας ξύλινης σκάλας, και παρέμενε για αρκετό διάστημα προ- κειμένου να αφοσιωθεί στην προσευχή ή τη συγγραφή κάποιου ασκητικού κειμένου. Η εγκλείστρα αυτή είναι η μοναδική που έχουμε στην Ελλάδα. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται μόνο από τη θάλασσα. Στη ΒΑ πλευρά της Βαράσοβας ξεχωρίζει το ασκηταριό των Αγίων Πατέρων. Το σπήλαιο ήταν ζωγραφισμένο, με εικονογράφηση του 10ου – 11ου αι., αλλά από την πολύχρονη εγκατάλειψη καταστράφηκαν τα περισσότερα επιχρίσματα, συνεχίζει όμως να παρουσιάζει μεγάλο εικονογραφικό ενδιαφέρον. Ανατολικά του χωριού Περιθώρι στη δυτική πλαγιά της Βαράσοβας, σε περιοχή με πανύψηλα δέντρα και νερά βρίσκεται ερειπωμένο τα μοναστήρι του Αγίου Πέτρου. Σώζονται ερείπια μονόχωρου δρομικού ναού με τρίπλευρη αψίδα. Από την τοιχογραφία το μνημείο χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο και είναι το μόνο από τα μοναστήρια της Βαράσοβας που διασώζει τον περιτειχισμένο περίβολο. Στο διάσελο της Βαράσοβας και ΝΑ από τη θέση “Πηγάδι” σώζονται ερείπια ναΐσκου της Παναγίας. Το Πηγάδι βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. περίπου και σε στενόμακρο πλάτωμα που περιβάλλεται από βραχότοιχους και κοσμείται από αιωνόβια δρυόδενδρα. Σπήλαια – ασκηταριά υπάρχουν σε πολλές άλλες περιοχές της Βαράσοβας όπως κοντά στα χωριά Άνω Βασιλική και Γαλατάς και είναι ορατά από μακριά.
Οι πρώτες αναρριχήσεις στη Βαράσοβα έγιναν το 1958 -59. Ως τότε οι σκληροπυρηνικοί ορειβάτες πίστευαν πως «τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στα βουνά και όχι σε παραθαλάσσιες περιοχές που ταιριάζουν σε παραθεριστές και τουρίστες».
Σήμερα η Βαράσοβα διαθέτει μερικές από τις σημαντικότερες και τις πιο δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές της χώρας μας. Η έμφαση δίνεται πια στην υπέρβαση μεγάλων δυσκολιών (sport climbing). Νέες πολύ δύσκολες διαδρομές, εξοπλισμένες με πλακέτες, ανοίγονται στα πιο απίθανα (μη χαρακτηριστικά) σημεία.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Καστρόπολη Ναυπάκτου

nafpaktia-tsousis-049

Η Ναύπακτος είναι μια ιστορική καστρόπολη. Συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μετακινήσεις των Ηρακλειδών (Δωριέων). Στον τόπο που συναντιούνται οι δύο θάλασσες, οι Δωριείς οργάνωσαν το ναυπηγείο, δίνοντας το όνομα της, Ναύπακτος (Ναύς – πήγνυμι). Ένα μεγάλο κομμάτι της παλιάς πόλης περικλείεται σε δύο βραχίονες που ξεκινούν από την κορυφή του λόφου και φθάνουν μέχρι την θάλασσα, όπου σχηματίζουν το ξακουστό ενετικό λιμάνι σε σχήμα πετάλου με τους δύο πύργους στο άνοιγμά του. Τέσσερα εγκάρσια τείχη σχηματίζουν από την κορυφή έως τη θάλασσα πέντε διαζώματα. Το κάστρο είναι επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος του. Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι συναντάμε τον Πύργο Μπότσαρη. Ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Το 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Πρόκειται γιά τη ναυμαχία, που έλαβε χώρα στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου (κόλπος του Λεπάντο), δίπλα στις Εχινάδες νήσους (τότε Κουρτζολάροι), αποτέλεσε δε την πιο εντυπωσιακή φάση του πολέμου για την κατάκτηση της Κύπρου (1570-71) . Προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους συγχρόνους, αλλά δεν επέφερε θετικά αποτελέσματα για τους νικητές. Η μεγάλη νίκη των χριστιανών εναντίον των Τούρκων απετέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Παναγίας της Ναυπάκτου. Το 1687 (24 Ιουλίου) καταλήφθηκε ξανά από τους Ενετούς για 12 χρόνια. Τελικά με την Συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Ναύπακτος όπως και η υπόλοιπη Στερεά περιήλθε στους Τούρκους. Η ναυμαχία αυτή υπήρξε ιστορικό γεγονός, γιατί σε αυτήν αναχαιτίσθηκε η απειλητική για την Ευρώπη τουρκική ναυτική δύναμη. Με την ονομασία αυτή είναι γνωστή η μεγάλη ναυτική σύγκρουση που διεξήχθη ανάμεσα στον οθωμανικό στόλο και στις ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της Sacra Lega, μιας Ιερής Συμμαχίας που συγκροτήθηκε από του Ισπανούς, τον Πάπα, τη Βενετία και μερικά ιταλικά κρατίδια, στις 7 Οκτωβρίου 1571. Οι ξένοι ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto), από τη μεσαιωνική ονομασία της πόλης.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ιστορικά Μοναστήρια

ekklisias-1024x595

Μια σειρά από ιστορικά μοναστήρια σας περιμένουν να τα γνωρίσετε κατά την επίσκεψή σας στην Ναυπακτία. Στα μοναστήρια αυτά, με ιστορία αιώνων, φυλάσσονται ανεκτίμητα κειμήλια και λείψανα αγίων.

Μοναστήρι Παναγία Αμπελακιώτισσα: Χρονολογείται από το 1456μ.Χ. Ιστορικό μοναστήρι φυτεμένο σε ένα μαγικό τοπίο των Κραβάρων. Φυλάσσει ανεκτίμητα κειμήλια, όπως την εικόνα της Παναγιάς, τον επιτάφιο της Μαριώρας (1735μ.Χ.), το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο (1874μ.Χ.), αργυρή λειψανοθήκη (1470μ.Χ.). Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634041207

Μονή Αγ. Αυγουστίνου & Σεραφείμ Σαρώφ (Τρίκορφο): Μόλις 18km από την Ναύπακτο συναντάμε το επιβλητικό μοναστήρι στο Τρίκορφο Δωρίδας. Είναι το μοναδικό μοναστήρι παγκοσμίως που είναι αφιερωμένο στον θαυματουργό μεγάλο Ρώσο Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Είναι ξακουστό για το μεγαλύτερο καμπαναριό παγκοσμίως με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634044381

Μοναστήρι Βαρνάκοβας: Ανεβαίνοντας για την Ορεινή Ναυπακτία, συναντάμε το ιστορικό γυναικείο μοναστήρι της Βαρνάκοβας. Η Μονή Βαρνάκοβας είναι ένα από τα αρχαιότερα μοναστικά κέντρα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1077 μ.Χ. από τον Όσιο Αρσένιο τον Βερνικοβίτη. Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2634051030

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Παραθαλάσσιοι Προορισμοί

monastiraki-f

Οι παραλίες της Ναυπάκτου (Γρίμποβο, Ψανή) χρόνια τώρα βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες για τις υπηρεσίες που παρέχουν, αλλά και για την ποιότητα των νερών τους. Εναλλακτικά, με ορμητήριο την Ναύπακτο, σε λίγα λεπτά βρίσκεστε σε ένα πλήθος από παραλίες και γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια.Σε μικρή απόσταση από την Ναύπακτο, συναντάμε τα πρώτα χωριά της Δωρίδας (Μοναστηράκι, Χιλιαδού, Σκάλωμα, Σεργούλα) όπου μπορείτε να απολάυσετε το μπάνιο αλλά και το φαγητό σας. Από την άλλη πλευρά (της Αιτωλοακαρνανίας) σας περιμένουν οι παραλίες του Αντιρρίου και της Μακύνειας. Περίπου 20km μετά την Ναύπακτο συνατάμε το παραθαλάσσιο οικισμό Χάνια. Εκεί μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, να επιβιβαστείτε σε καικι (τακτικά δρομολόγια) και να επισκευτείτε τα Τριζόνια. Το νησάκι αυτό είναι κατοικήσιμο και απέχει μόλις 500m από την ακτή. Είναι πανέμορφο, μπορείτε να το περπατήσετε από άκρη σε άκρη, αλλά και να γευτείτε φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του. Είναι μια μονοήμερη εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη…

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

nafpaktia-tsousis-062

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα.
Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci. Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.280 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.880 μέτρα. Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ισμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ/ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η γέφυρα περιλαμβάνει και πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων. Στις 25 Μαΐου 2007 σε ειδική τελετή προ του κτιρίου της Διοίκησης της Ζεύξης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας “βάπτισε” την εν λόγω γέφυρα σε “Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης”, προβαίνοντας στη συνέχεια στα αποκαλυπτήρια εικαστικού έργου με τη μορφή του Χ. Τρικούπη.
Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» διατηρεί επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό διοδίων του Αντιρρίου. Δεκάδες επισκέπτες, τουρίστες ή και απλοί χρήστες της Γέφυρας περνούν τις πόρτες του κάθε μέρα, προκειμένου να δουν σε video wall την ιστορία της κατασκευής του Έργου, την εντυπωσιακή μακέτα, τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες, καθώς και την ιστορική έκθεση για τα δημόσια έργα της εποχής του «Χαρίλαου Τρικούπη», ο οποίος έδωσε το όνομά του στη Ζεύξη.
Ο χώρος διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών, ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Wi-Fi), καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το κοινό. Οι οργανωμένες επισκέψεις γίνονται μέσω επαφής με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Γέφυρας στον αριθμό τηλεφώνου 26340-39010 & 39011, έχοντας προτεραιότητα έναντι των μη προγραμματισμένων.
Από το καλοκαίρι του 2015, στη Γέφυρα ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο επεκτείνει την επισκεψιμότητά της με ξενάγηση σε έναν από τους πυλώνες της.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Μονοήμερες Αποδράσεις

%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%b9-2

Ο επισκέπτης με ορμητήριο την Ναύπακτο μπορεί  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επισκεφτεί ιστορικά σημεία όπως είναι οι Δελφοί, η Ολυμπία, το Μεσολόγγι.

Οι Δελφοί είναι ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Κατά την αρχαιότητα εθεωρείτο το κέντρο του τότε γνωστού κόσμου. Μπορείτε να επισκεφτείτε τα εντυπωσιακά ερείπια του Ιερού του Απόλλωνα, το Μουσείο με το περίφημο χάλκινο Ηνίοχο, το άγαλμα του Αντίνοου, το αρχαίο ιερό και όλα τα γνωστά ερείπια των “Ομφαλός” (ομφαλός) του Αρχαίου κόσμου. Θα επισκεφτείτε την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, ένα ορεινό χωριό κτισμένο στους πρόποδες του βουνού Παρνασσός σε υψόμετρο 950μ, και θα γευματίσετε στις παραδοσιακές ταβέρνες που υπάρχουν στην περιοχή.

Αρχαία Ολυμπία: η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισκεφτείτε τα εντυπωσιακά κτίσματα στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης, συνεδρίων κ.α. Στο μουσείο θα δείτε αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, την Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Ευηνολίμνη

evi

Περίπου 30km βόρεια της Άνω Χώρας συναντάμε την τεχνητή λίμνη του Εύηνου. Ένα μαγευτικό τοπίο που συνδυάζει τα ήρεμα νερά της λίμνης από την μία πλευρά του δρόμου και τα καταπράσινα ελατοδάση από την άλλη. Γύρω γύρω από την λίμνη πανέμορφα γραφικά χωριουδάκια (Αράχωβα, Κλεπά, Περδικόβρυση, κ.α.) σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε. Στο χωριό Άγιος Δημήτριος μπορείτε να δείτε το εντυπωσιακό φράγμα από το οποίο υδρεύεται η περιοχή της Αττικής.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το