Στο Κρυονέρι, το όρος Βαράσοβα αποτελεί ενα απο τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στη χώρα μας που το επισκέπτονται Έλληνες αλλά και πολύ ξένοι. Τα καρφιά ασφαλείας είναι έτοιμα πάνω στο βράχο σε πολλές διαδρομές. Ο ενδιαφερόμενος έχει επίσης εκεί πολλές επιλογές διαδρομών διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, που μπορούν να καλύψουν τα ενδιαφέροντα των πιο απαιτητικών και έμπειρων, ως αυτά των εκπαιδευόμενων αρχάριων. Η ποιότητα των βράχων της Βαράσοβας είναι εξαιρετική για αναρρίχηση. Η Βαράσοβα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικαιολογημένα, σαν ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα. Το όρος Βαράσοβα είναι ένας ασβεστολιθικός όγκος που υψώνεται μέσα από την θάλασσα και ξεχωρίζει για τις ορθοπλαγιές του, τα κάθετα βράχια του που “βγαίνουν” μέσα από τη θάλασσα, τη χαράδρα και τους μικρούς όρμους που σχηματίζει. Οι πρώτες αναρριχήσεις στη Βαράσοβα έγιναν το 1958 -59. Ως τότε οι σκληροπυρηνικοί ορειβάτες πίστευαν πως «τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται στα βουνά και όχι σε παραθαλάσσιες περιοχές που ταιριάζουν σε παραθεριστές και τουρίστες».

Σήμερα η Βαράσοβα διαθέτει μερικές από τις σημαντικότερες και τις πιο δύσκολες αναρριχητικές διαδρομές της χώρας μας. Η έμφαση δίνεται πια στην υπέρβαση μεγάλων δυσκολιών (sport climbing). Νέες πολύ δύσκολες διαδρομές, εξοπλισμένες με πλακέτες, ανοίγονται στα πιο απίθανα (μη χαρακτηριστικά) σημεία. Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδρομές :

http://climbing-greece.com/el/component/k2/tag/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%20%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AF%CF%87%CE%B7%CF%83%CE%B7

http://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/Panoramas/Varasova-Kryoneri-W