Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι καλωδιωτή γέφυρα που ολοκληρώθηκε το 2004 μεταξύ του Ρίου και του Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα.
Κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρία Vinci. Το μήκος της γέφυρας που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, ανέρχεται στα 2.280 μέτρα, ενώ μαζί με τις προσβάσεις φτάνει γύρω στα 2.880 μέτρα. Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.
Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου 1999 στο Ισμίτ της Τουρκίας, ο οποίος ήταν μεγέθους 7,4 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έχει υπολογιστεί, επίσης, πως αντέχει σε ενδεχόμενη σύγκρουση τάνκερ εκτοπίσματος 180.000 τόνων, καθώς και σε ταχύτητα ανέμου 265 χλμ/ώρα, ταχύτητα που αντιστοιχεί σε τυφώνα Κατηγορίας 5, το ανώτατο δυνατό επίπεδο στην Κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον. Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ δύο βάθρων, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η γέφυρα περιλαμβάνει και πεζόδρομο/ποδηλατόδρομο η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων. Στις 25 Μαΐου 2007 σε ειδική τελετή προ του κτιρίου της Διοίκησης της Ζεύξης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας “βάπτισε” την εν λόγω γέφυρα σε “Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης”, προβαίνοντας στη συνέχεια στα αποκαλυπτήρια εικαστικού έργου με τη μορφή του Χ. Τρικούπη.
Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» διατηρεί επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, στο κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον σταθμό διοδίων του Αντιρρίου. Δεκάδες επισκέπτες, τουρίστες ή και απλοί χρήστες της Γέφυρας περνούν τις πόρτες του κάθε μέρα, προκειμένου να δουν σε video wall την ιστορία της κατασκευής του Έργου, την εντυπωσιακή μακέτα, τις καλλιτεχνικές φωτογραφίες, καθώς και την ιστορική έκθεση για τα δημόσια έργα της εποχής του «Χαρίλαου Τρικούπη», ο οποίος έδωσε το όνομά του στη Ζεύξη.
Ο χώρος διαθέτει πωλητήριο αναμνηστικών, ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (Wi-Fi), καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το κοινό. Οι οργανωμένες επισκέψεις γίνονται μέσω επαφής με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Γέφυρας στον αριθμό τηλεφώνου 26340-39010 & 39011, έχοντας προτεραιότητα έναντι των μη προγραμματισμένων.
Από το καλοκαίρι του 2015, στη Γέφυρα ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο επεκτείνει την επισκεψιμότητά της με ξενάγηση σε έναν από τους πυλώνες της.